Bilgi Güvenliğinin Önemi

Bilgi güvenliği üretilen bilginin, üretim ve hizmet sürekliliği sağlamak, maddi kayıpları minimuma indirmek üzere, tehdit ve tehlike alanlarından korunmasıdır. İnternet’in hayatımıza girmesi hem ticaret yaşamında hem de kişisel iletişimde hepimize çok büyük kolaylıklar sağlamıştır. Bu kolaylıklarına karşılık İnternet ortamında paylaştığımız bilgilerin güvenliği ise artık sadece anti-virüs programlarıyla sağlanamayacak kadar zorlaşmıştır. Özellikle büyük firmaların biriktirdiği ticari bilgilerin büyüklüğü ve çeşitliliği, bilginin korunması açısından daha da fazla önem taşımaktadır. Günümüzde, hacker olarak tanımladığımız bilgisayar korsanlarının ilgi alanları artık kişisel bilgilere ulaşabilmekten çıkmış ve büyük firmaların hatta ülkelerin iç yazışmalarına ve sırlarına ulaşmaya kadar varmıştır.

Siber güvenlik kavramının önemi her geçen gün artmakta ve rakip firmaların BIG DATA’ *sına ulaşmak için etik değerler bile göz ardı edilebilmektedir. Firmalar müşterilerine “kişiye özel” hizmet sunabilmek için İnternet ortamında elde ettikleri çok sayıda bireysel bilgiyi sistemlerinde saklıyor ve bu bilgileri amaçları doğrultusunda sınıflandırıyorlar. Büyük teknoloji devlerinin yatırım yaptığı BIG DATA bilindiği üzere, şirketlere elde ettikleri milyonlarca veriden amaçlarına uygun analizler yapabilmelerini ve eş zamanlı hizmet kanalları oluşturabilmelerini sağlamaktadır. Artık müşteriye alışveriş noktasına gittiğinde değil öncesinde ulaşmak, alışveriş tercihlerini bilmek, bilgiyi kişiselleştirmek gerekmektedir.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Bunun için de müşteri tarafından İnternet’te dolaşılan sayfalar, sosyal medyada tıklanan resimler, izlenen videolar, okunan bloglar hakkında bilgi toplamak büyük önem taşımaktadır.

Bu yüzden firmaların bilgi işlem (IT) alt yapısını sağlamlaştırırken eş zamanlı olarak da bilgi güvenliği konusuna gereken önemi vermesi ve yatırım yapması kalıcılıkları için kaçınılmaz bir hal almıştır. Şirketlerin yönetim kadrolarına CIO (Chief Information Officer – Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı) eklenmesi konunun artık sadece bilgi işlem bölümü ile kontrol edilemeyecek kadar önemli hale geldiğinin en iyi göstergesidir.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
Neler yapılabilir?
 
Bilgi güvenliğini sağlamak için firmaların ilk etapta almaları gereken önlemlerden bazıları şöyle sıralanabilir:
  • Tanımadığınız yerlerden gelen yüklü dosya ekleri olan mailleri açmadan silin.
  • Çalışanlarınızın her biri farklı şifrelerle belirli sayıda bilgiye erişim sağlayabilsinler.
  • Program kurma, şifre değiştirme, dosya silme, sistem ayarlarını değiştirme yetkisini kısıtlayın.
  • Firmanızın veri tabanını farklı ve güvenli başka bir ortamda yedeklemesini yapın.
  • Siber güvenlikle ilgili bir birim oluşturun ve bir sorun yaşadığınızda anında

müdahale edilmesini sağlayın.

Türkiye’de 500 bin bilgisayarın hackerlar tarafından saldırıya uğradığı düşünülürse konunun ciddiyeti daha iyi anlaşılabilir. Özellikle KOBİ’lerimizin dikkatini konuya çekmeye çalışarak çok geç olmadan gereken önlemleri almanız gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bu sayede kurumsal saygınlığınız korunacak ve artacaktır.

* BIG DATA: “Zamanla toplanan büyük miktarda verilerin ekonomik ve ölçeklenebilir bir biçimde ve ilişkisel veritabanı

Bu makale CGS Center Ailem Ve Şirketim Kasım 2013 Bülteni’nde yayınlanmıştır.

http://www.cgscenter.org/Eklenti/14,ailem-ve-sirketim-kasim2013.pdf?1

Scroll to top
error: